Arago eco-district, rehabilitation

  • 1 Arago eco-district, rehabilitation
  • 2 Arago eco-district, rehabilitation
  • 3 Arago eco-district, rehabilitation
  • 4 Arago eco-district, rehabilitation
  • 5 Arago eco-district, rehabilitation
  • 6 Arago eco-district, rehabilitation
  • 7 Arago eco-district, rehabilitation
  • 8 Arago eco-district, rehabilitation
  • 9 Arago eco-district, rehabilitation
  • 10 Arago eco-district, rehabilitation
  • 11 Arago eco-district, rehabilitation
  • 12 Arago eco-district, rehabilitation
  • 13 Arago eco-district, rehabilitation
  • 14 Arago eco-district, rehabilitation
  • 15 Arago eco-district, rehabilitation
  • 16 Arago eco-district, rehabilitation
  • 17 Arago eco-district, rehabilitation
  • 18 Arago eco-district, rehabilitation
<
1/18
>
Location : Pessac
Dates : 2010 - On site
Client : Domofrance
Design team : Martin Duplantier Architects, RVL Architecture, Anouk Debarre Landscape Architect
Mission : Design Conception
Built area : 40 000 sqm
Cost : 45 M€

The Arago residential estate, built in the 1960s, has a number of chronic problems: never maintained since its construction, its generic architecture and master plan have led to a disjointed sense of urbanity, while its social dimension remains problematic. The project takes the opposite perspective to recycle and restore its proper urban value with the existing city that surrounds it.

Links versus cul-de-sac, poly-forms versus mono-architecture, diversity versus standardization, green intensity versus green poverty, and at last, energy-producer versus energy-consumer.

Sitting opposite a typical 1960s introverted neighborhood, we propose a diverse and open city, organized around its main axis: along the East-West park avenue, facilities and commercial areas will take place, when the creation of a green North-South axis called “la Méridienne” opens the neighborhood to existing schools and public transport on the South.

In contrast with the existing buildings, we have created a number of contextualized facades made of “plugged” exterior elements, enlarging each flat’s area while improving and adapting the flat to its surroundings: large platforms to the south, bamboo-terraces over a mineral exterior space, bow-windows as sound-buffer facing rail tracks…