Corniche de Mohamedia

  • 1 Corniche de Mohamedia
  • 2 Corniche de Mohamedia
  • 3 Corniche de Mohamedia
  • 4 Corniche de Mohamedia
  • 5 Corniche de Mohamedia
  • 6 Corniche de Mohamedia
  • 7 Corniche de Mohamedia
  • 8 Corniche de Mohamedia
  • 9 Corniche de Mohamedia
  • 10 Corniche de Mohamedia
  • 11 Corniche de Mohamedia
  • 12 Corniche de Mohamedia
  • 13 Corniche de Mohamedia
<
1/13
>
Location : Casablanca, Morocco
Dates : 2015 - Competition
Client : Casa Aménagement
Design team : Martin Duplantier Architectes (Design Architect), Anouk Debarre Paysagiste (Landscape), Atelier Amazirh architectes associés (Architect of Record), VERDI Ingenierie (Consulting)
Mission : Design Conception
Built area : 37 hectares over 2.1 linear kilometers
Cost : 800 000,00 €

This project is an effort to regain the space between the shoreline of a wide beach and a cornice that marks the edge of the city of Mohammedia.  The creation of a secondary cornice, or ledge, some 80m from the original, is connected to the primary by a series of gently sloping paths which allow for fertile interstices.  The high tides cannot rise high enough to enter into this site-wide matrix, and the sand can accommodate a wide range of user programs while allowing various plantings to emerge.

Along the project’s north-south axis, which connects the garden city to the beach, the rehabilitation and prolongation of the existing cornice creates a coastal park.

The east-west axis, which connects the port with a rocky outcropping, creates a pathway that carries the user through a variety of spaces, programs, and environments.

It is here where the story of Mohammedia finds its seaside translation.  The largely planted cornice provides a shady respite along its total length.  In a continuation of the neighboring urban fabric, the side streets that run perpendicular to the original cornice have been lengthened, sloped, and planted along their edges to connect to the second ledge.

Large plazas between these pathways each have a thematic and programmatic sequence; the King’s Garden is intended to be a performance space, which is then flanked by terraces for sports, and oases with fountains.  The sights, sounds, and smells of the park’s biodiversity are highlighted along its flowery pathways, in its sand dunes that transition between bay and city, and finally by the sea lapping at the rocky shore.