Fire Station in Biscarosse

  • 1 Fire Station in Biscarosse
  • 2 Fire Station in Biscarosse
  • 3 Fire Station in Biscarosse
  • 4 Fire Station in Biscarosse
  • 5 Fire Station in Biscarosse
  • 6 Fire Station in Biscarosse
  • 7 Fire Station in Biscarosse
  • 8 Fire Station in Biscarosse
  • 9 Fire Station in Biscarosse
  • 10 Fire Station in Biscarosse
  • 11 Fire Station in Biscarosse
  • 12 Fire Station in Biscarosse
  • 13 Fire Station in Biscarosse
  • 14 Fire Station in Biscarosse
  • 15 Fire Station in Biscarosse
<
1/15
>
Location : Chemin de Laoudie - Biscarrosse
Dates : 2008 - 2011
Client : SDIS 40, SATEL
Design team : Martin Duplantier Architects, Laurent Duplantier Architect
Mission : Design Conception
Built area : 2 200 sqm
Cost : 2,3 M€

Between generic and contextual, between office and housing, between hyper-mobility and resting, the new fire station of Biscarrosse goes beyond its function to be part of the landscape. Small town of the Landes region, Biscarrosse is stretched between the resort temptation and the extent of the forest. On the border of the urban area, facing a brand new shopping mall and at the edge of the forest, on the road that leads to the ocean: a site between green and blue, at the intersection of flows. The issue of the gateway to the city questions a particularity in the brief. Located at the edge between adventure and everyday life, the building has to integrate a very generic, perfectly prepared brief, consisting of a training tower, a main garage for trucks, an office building (which houses an office, a guard room, a dining room, a kitchen and dormitories) and a house assigned to the station’s director. Its functional organization is set to a very precise timing, optimizing mobility, an orchestration of urgency that ensures effective intervention on a daily basis. This facility is designed to accommodate a brigade of 80 firefighters, civilians and volunteers.

Despite a generic and functional program, the building plays with the local landscape,

including the use of endogenous material, the maritime pine, used as structure for

the main building but also as cladding for the facades. Bioclimatic strategies can solve the over-heat of the summer through the use of cool underground water. Green areas are planted with ferns that set the sand while rainwater feeds into landscaped swales. The overhaul draws autonomous green spaces, with local trees, keeping the context and character of the “wild” forest.