Leyteire Courtyard – Bordeaux 2

  • 1 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
  • 2 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
  • 3 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
  • 4 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
  • 5 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
  • 6 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
  • 7 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
  • 8 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
  • 9 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
  • 10 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
  • 11 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
  • 12 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
  • 13 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
  • 14 Leyteire Courtyard – Bordeaux 2
<
1/14
>
Location : Cour Leyteire, Ilot Victoire, University Victor Segalen - Bordeaux
Dates : 2011 - 2012
Client : University of Bordeaux
Design team : Martin Duplantier Architects, Anouk Debarre Landscape Architect, Anton Olano lighting designer
Mission : Complete
Built area : 2 700 sqm
Cost : 1 M€

The historical centre of Bordeaux University sets a new beginning: the Opération Campus begins with urban design at its heart. These spaces are currently closed, intended solely for receiving deliveries, however the project intends to turn them into a lively heart of the University, where intermingling can take place. The initial meaning of “campus” can be retrieved through an intense central green space.

This series of courtyards becomes a network of interactive spaces, as well as a part of the city: a number of facilities animate the center of the square (museum, café, amphitheaters) and contribute to its urban value.  The addition of planted elements lends a human scale to the existing hardscape by providing shade, delineating paths, and acting to filter air, sound, and light that enters the space.

In plan, a certain hierarchy is established between the wide-open center, and more intimate spaces along the space’s edges.  This variety of spaces invites a wide range of activities common for a university campus, from eating lunch in the sun, to meeting with colleagues and professors, to hosting celebrations and festivals.