P8 B, Bassins à Flot

  • 1 P8 B, Bassins à Flot
  • 2 P8 B, Bassins à Flot
  • 3 P8 B, Bassins à Flot
  • 4 P8 B, Bassins à Flot
  • 5 P8 B, Bassins à Flot
  • 6 P8 B, Bassins à Flot
  • 7 P8 B, Bassins à Flot
<
1/7
>
Location : Bordeaux
Dates : 2014 - Studies in progress
Client : EIFFAGE Immobilier
Design team : Martin Duplantier Architects
Mission : Design Conception
Built area : 4 200 sqm
Cost : 5 M€

At the frontlines, facing the water and attached to the Esplanade des Pertuis, the G8 takes advantage of an exceptional location at the heart of the district.  It addresses its surrounding environment through its four facades.  Largely open along its ground floor, it develops a two-leveled envelope that recalls the rationally industrial past of the site, all the while conferring an abstract, timeless aesthetic.  It is a specific expression within a generic volume, which is then repeated on the surrounding hangars.

Two large patios at the second storey organize the plateaus and create convivial spaces that favor interaction between visitors.  The views that the G8 offers are unobstructed and generous and the openings in the façade are adapted to its multiple interior uses.