Vista Tower

  • 1 Vista Tower
  • 2 Vista Tower
  • 3 Vista Tower
  • 4 Vista Tower
  • 5 Vista Tower
  • 6 Vista Tower
  • 7 Vista Tower
<
1/7
>
Location : Baia de Luanda, Angola
Dates : 2012 - Competition
Client : FiniCapital
Design team : Martin Duplantier Architects, MATAG Arquitectos & Associados
Mission : BaseDesign Conception
Built area : 40 425 sqm
Cost : 160 M€

Located on the fringes of the harbor, in the new Central Business District of Luanda, this mixed use tower project plays a pivotal role between the industrial area and the city.

The starting point of this concept was the articulation between different types of programs project while keeping a flexible building.

Indeed, the irregular volume was born of the observation and the demanded program.

We noticed that the tower views changed as you would go up the building: at first, we have a very urban setting, then a view is opened to the port, then another panoramic view of the city and finally, a view beyond other neighboring towers.

A variety program comes to inhabit these elements, while they face the best views of the city – in the basement we have shops, offices and housing in the rest – establishing a connection with the diverse urban elements (port, center, Ilha).

The result is a tower comprised of a series of volumes pivoting about a vertical circulation column. These volumes are separated by free and common gaps, creating large green terraces with panoramic views and contributing to the breakdown of the tower.

These floors in-between volumes, form thus a new kind of common space punctuated by vegetation, at different heights. The commercial volume – on the ground floor – develops a first arched façade modeled after the immediate environment, characterized by the Portuguese nineteenth century buildings located nearby.

These arches define the plot and create a large patio, a sort of oasis in the city, which combines shops, cafes and paths towards the center of the tower.

Above, the office floors are dressed with a facade composed by glass scales incorporating a thin metal blade punctured. This shading system has the advantage of allowing free, panoramic views while protecting from the sunlight and consequent heat.

Finally, the volumes dedicated to housing develop loggias and are covered by large perforated metal sliding panels.